Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu folosirea acestora.Detalii

Este nevoie de casa de marcat pentru comert online?

Posted by on September 20, 2012 .

Comertul online a cunoscut o reala dezvoltare de-a lungul timpului si tot mai multi comercianti apeleaza la diferite platforme web pentru prezentarea si vanzarea produselor. Este avantajos atat pentru client cat si pentru vanzator. Poti cauta pe internet produsele si serviciile de care ai nevoie si poti obtine informatiile necesare fara a te mai deplasa, iar pentru comerciant implica cheltuieli mai mici: nu platesti chirie pentru spatiu si nici utilitatile aferente acestuia. Insa apare urmatoarea intrebare pentru vanzator: este nevoie de casa de marcat la comertul online sau pot folosi facturi si chitante?

Pot exista doua situatii in acest caz:

1. In cazul in care firma dumneavoastra se adreseaza doar persoanelor juridice nu aveti nevoie de casa de marcat. Pentru client veti emite factura iar ca modalitate de incasare a banilor aveti chitanta, ordinul de plata, etc.

2. In cazul in care firma dumneavoastra se adreseaza si/doar persoanelor fizice aveti sau nu aveti nevoie de casa de marcat in functie de modul de livrare a produsului si incasare a banilor. Mai exact daca livrati bunurile prin intermediul unei firme de curierat sau prin posta iar clientul plateste la acestia sau prin transfer bancar nu aveti nevoie de casa de marcat. ConformOUG 28/1999, republicata privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale Art. 2, lit. n) sunt exceptati cei care se ocupa de  ” furnizarea la domiciliul clientului…….. a serviciilor de posta si curier……..”.

Daca livrarea bunurilor se va face direct catre client de personalul dumneavoastra si incasati bani lichizi aveti nevoie de casa de marcat. Conform art.1 ale aceleasi ordonante amintite mai sus, cei care efectueaza livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.