Blog

Posted by on May 27, 2012 .

Unii comercianti nu stiu daca in activitatea prestata de ei trebuie sa foloseasca casa de marcat. Pentru a veni in ajutorul lor voi lamurii cateva aspecte legate de aceasta problema.  In primul rand, conform normei metodologice (r)1 din 2003,  au obligatia de utiliza case de marcat fiscale “persoanele fizice si juridice, asociatiile familiale, precum si orice alte entitati care efectueaza cu plata, pe teritoriul Romaniei, inclusiv in punctele de control pentru trecerea frontierei de stat, livrari de bunuri cu amanuntul si/sau prestari de servicii direct catre populatie.”

Cu alte cuvinte, daca vindeti bunuri sau prestati servicii catre...

Posted by on Jun 28, 2012 .

In cazul in care, din diferite motive, schimbati punctul de lucru al firmei este obligatoriu sa predati memoria fiscala a casei de marcat si sa o inlocuiti. Datele inscrise in memoria fiscala nu se pot modifica, astfel orice modificare cu privire la: numele firmei, CUI, adresa punctului de lucru atrage dupa sine si schimbarea memoriei fiscale.

Pentru a preda memoria fiscala trebuie sa contactati o firma avizata pe modelul de casa de marcat detinut de dvs si sa stabiliti o zi in care se va preda memoria la administratia financiara de care apartine punctul de lucru. E bine de stiut ca la unele administratii este necesara o programare...

Posted by on May 28, 2012 .

Atunci cand va decideti sa achizitionati o casa de marcat este indicat sa aveti in vedere cateva aspecte:

1. Unde se va folosi casa de marcat: la punct fix sau pe punct volant. Daca se va folosi pentru comert ambulant va trebuie o casa de marcat dotata cu acumulator pentru a putea emite bonuri fiscale in deplasare.

2. Numarul de bonuri estimat a se emite pe zi.Pentru un volum de pana la 50 de bonuri se pot folosi case de marcat cu jurnal electronic ( la finalul zilei, atunci cand se scoate raportul zilnic se mai tipareste o data copia bonurilor emise in ziua respectiva). In cazul unui numar mare de vanzari zilnice sunt recomandate...

Posted by on Oct 18, 2012 .

Casele de marcat folosesc imprimarea termica pentru a edita informatiile pe bonul fiscal, deci singurele consumabile la casa de marcat sunt rolele termice. Nu folosesc tus, cerneala, etc. pentru a emite bonuri, asa cum cred mare parte a utilizatorilor de aparate de marcat.

Comerciantii au obligatia sa utilizeze numai consumabile de tipul si caracteristicile prevazute in manualul de utilizare al casei de marcat, in caz contrar imprimanta fiscala se poate deteriora. Deasemenea rolele termice trebuie sa asigure mentinerea lizibilitati datelor conform legislatiei in vigoare, adica 5 ani de zile. Este unul din motivele pentru care ar trebui...

Posted by on Sep 20, 2012 .

Comertul online a cunoscut o reala dezvoltare de-a lungul timpului si tot mai multi comercianti apeleaza la diferite platforme web pentru prezentarea si vanzarea produselor. Este avantajos atat pentru client cat si pentru vanzator. Poti cauta pe internet produsele si serviciile de care ai nevoie si poti obtine informatiile necesare fara a te mai deplasa, iar pentru comerciant implica cheltuieli mai mici: nu platesti chirie pentru spatiu si nici utilitatile aferente acestuia. Insa apare urmatoarea intrebare pentru vanzator: este nevoie de casa de marcat la comertul online sau pot folosi facturi si chitante?

Pot exista doua situatii in...